Met welk wapen mag ik wanneer schieten? En hoe werkt het met een eigen wapen aanvragen? Bij het lid zijn van een schietvereniging komen een hoop regels kijken. Op deze pagina proberen we je dit zo goed mogelijk uit te leggen. Heb je meer hulp nodig over dit onderwerp? Vraag dan gerust de beheerder van een schietavond om hulp!
Wat is een verlof?
De term “verlof” in de schietsport betekent altijd een vuurwapenverlof. Verlof wil zeggen dat de sportschutter een ontheffing/toestemming (verlof) heeft gekregen tot het voorhanden hebben van een vuurwapen. Het bezit van vuurwapens is in Nederland natuurlijk verboden, maar met een verlof krijg je een uitzondering op deze regel. Wanneer je een vuurwapenverlof bezit, mag je dus je eigen vuurwapen(s) hebben.
Moet ik een eigen vuurwapen hebben?
Dat hoeft niet! Je bent ook van harte welkom om van onze verenigingswapens gebruik te blijven maken zolang je lid bent. Niemand verplicht je een eigen wapen te hebben, dit scheelt een hoop geregel én is goed voor de portemonnee! Toch zie je dat de meeste sportschutters een eigen vuurwapen aanschaffen. De reden hiervoor is heel simpel: je wilt graag één wapen door en door kennen en deze kunnen afstellen naar je eigen voorkeuren. En dat kan niet met een verenigingswapen!
Wat is een fasensysteem?
In de wet Circulaire Wapens en Munitie is vastgelegd dat het type wapen en de grootte van het kaliber waarmee een schutter mag schieten, afhankelijk is van diens schietervaring. In de wet wordt hiervoor de onafgebroken lidmaatschapsjaren bij de KNSA gehanteerd, exclusief de aspirantperiode van je verenigingslidmaatschap. Kort gezegd, hoe langer je schiet, hoe hoger je “fase” is. Hiermee mag je grotere en zwaardere vuurwapens schieten. Verderop in deze pagina kan je teruglezen wat dat concreet inhoudt.
Waarom is het fasensysteem voor mij belangrijk?
Als sportschutter kom je op twee verschillende manieren het fasensysteem tegen: wanneer je nog niet in aanmerking komt voor een verlof, en wanneer je dit wel doet. Het fasensysteem bepaalt welke vuurwapens en kalibers jij op de vereniging mag schieten én welke jij op je verlof mag hebben.
Fasensysteem op de vereniging
Als zelfstandige vuurschutter bij SvBB mag je niet zomaar met elk wapen schieten. Dit is afhankelijk van je lidmaatschapsjaren. Hieronder is uitgewerkt met welke wapens je wel en niet mag schieten, gerelateerd aan hoe lang je zelfstandig schutter bij SvBB bent.
Verenigingswapens:
Aspirant schutter (nog niet zelfstandig)
Toegestane wapens: .22lr pistool, revolver en grendelgeweer; 9mm pistool
Bijzonderheden: Enkel onder begeleiding instructeurs
0-1 jaar lid (Fase 1)
Toegestane wapens: .22lr pistool, revolver en grendelgeweer; 9mm pistool
1-2 jaar lid (Fase 2)
Toegestane wapens: Fase 1 + pistool en revolver tot 9mm; groot kaliber grendelgeweer
2+ jaar lid (Fase 3)
Toegestane wapens: Fase 2 + overig kaliber pistool en revolver; semi-automatisch geweer
Wapen van een medeschutter:
Aspirant schutter (nog niet zelfstandig)
Toegestane wapens: .22lr pistool, revolver en grendelgeweer; 9mm pistool
Bijzonderheden: Enkel onder begeleiding instructeurs
0-1 jaar lid (Fase 1)
Toegestane wapens: .22lr pistool, revolver en grendelgeweer
1-2 jaar lid (Fase 2)
Toegestane wapens: Fase 1 + pistool en revolver tot 9mm; groot kaliber grendelgeweer
2+ jaar lid (Fase 3)
Toegestane wapens: Fase 2 + overig kaliber pistool en revolver; semi-automatisch geweer
Fasensysteem voor je verlof
Als je een vuurwapenverlof wilt aanvragen, kom je ook de fasen tegen. Deze verschillen van de fasen voor het gebruik van verenigingswapens. Zie ook de overige criteria voor een vuurwapenverlof. Er zijn twee mogelijkheden voor de doorloop van je fasen bij je verlofaanvraag. Elk van deze opties heeft voor- en nadelen. Bedenk dus goed welk traject je in wilt gaan! Daarbij maakt het fasensysteem onderscheid tussen lidmaatschapsjaren en verlofjaren, neem de tekst dus zorgvuldig door.
Traditioneel fasendoorloop:
0-1 jaar lid
Geen verlofaanvraag mogelijk.
Fase 1: aanvraag vanaf 1 jaar lidmaatschap
Toegestane wapen: pistool, revolver of grendelgeweer in kal. .22lr
Maximaal aantal wapens op verlof: 1
Bijzonderheden: Er mogen geen wapens van anderen bijgeschreven worden op het fase 1 verlof (deel/bruikleen). Hagelgeweren kunnen niet als lid van SvBB aangevraagd worden.
Fase 2: vanaf 1 verlofjaar
Toegestane wapens: vuistvuur t/m 9mm (bijv: .22lr, .357, .38, 9mm); grendelgeweer zonder kaliberrestricties
Maximaal aantal wapens op verlof: 5
Fase 3: vanaf 2 verlofjaren
Toegestane wapens: vuistvuur en geweer zonder kaliberrestrictie; semi-automatische geweren toegestaan
Toegestane aantal wapens op verlof: 5
Fasendoorloop zonder .22lr:
0-1 jaar lid
Geen verlofaanvraag mogelijk.
1-2 jaar lid
Schutter slaat .22lr verlofaanvraag over.
Fase 2*: vanaf 2 jaar lidmaatschap
Toegestane wapen: vuistvuur t/m 9mm (bijv: .22lr, .357, .38, 9mm); grendelgeweer zonder kaliberrestricties
Maximaal aantal wapens op verlof: 1
Bijzonderheden*: Identiek aan fase 1, met de uitzondering dat de schutter in zijn eerste verlofjaar slechts één vuurwapen geregistreerd kan hebben.
Fase 3: vanaf 1 verlofjaar
Toegestane wapens: vuistvuur en geweer zonder kaliberrestrictie; semi-automatische geweren toegestaan
Toegestane aantal wapens op verlof: 5
Bijzonderheden: De wet wijkt van dit punt af, waarin beschreven staat dat semi-automatische geweren slechts bij een derde verlofaanvraag bijgeschreven kunnen worden. Het is via een gerechtelijke uitspraak bekrachtigd dat schutters in dit systeem bij hun tweede verlofaanvraag een semi-automatisch geweer mogen laten bijschrijven.
Hoe vraag ik een wapenverlof aan?
De eerste stap van een wapenaanvraagprocedure is meteen de lastigste: uitzoeken welk wapen je wilt hebben. Je hebt namelijk een wapennummer nodig om je verlofaanvraag in gang te zetten. Probeer dus al in een vroeg stadium zoveel mogelijk wapens uit en probeer iets te vinden wat je ligt!
Heb je een wapen gevonden wat je graag op je verlof wilt hebben? Doorloop dan de volgende stappen tot je verlof:
- Optiebon aanvragen (wapen reserveren).
Een optiebon van een wapenhandelaar (of particulier) beschrijft alle details van het door jou gewenste wapen zoals serienummer, kaliber, type etc. Een optiebon is een soort reserveringsbewijs waarmee je aantoont welk wapen je voornemens bent te kopen. - WM3 & WM32.
Je download de WM3 en WM32 formulieren en vult deze (gedeeltelijk) in, daarna geef je ze aan de schietvereniging voor de verdere invulling.
In het WM3 formulier moeten wij zowel getuigen dat we jou met een vuurwapen vertrouwen, als wel aangeven dat jij met het door jou gewenste wapen een erkende schietsportdiscipline kan beoefenen op onze vereniging.
In het WM32 formulier beantwoord je enkele vragen over je mentale/fysieke gesteldheid en vraag je drie referenten (waarvan twee medeschutters) om te getuigen dat jij een wapen nodig hebt ter uitoefening van de schietsport. - Aanvraag bij Korpscheftaken
Met bovenstaande formulieren, inclusief optiebon, ID-bewijs, schietregister, schietboekje én pinpas kan je een afspraak maken bij de politie, afdeling Team Korpscheftaken (KCT). Deze behandelen je aanvraag en besluiten of je het aangevraagde wapen voorhanden mag hebben. - Uitslag verlofaanvraag en kluiscontrole
Als KCT oordeelt dat je een verlof kunt krijgen, zullen zij eerst je wapenkluis willen inspecteren. Zorg dat deze kluis goed verankerd is. Nadat je kluis goedgekeurd is, krijg je je verlof. Met dit verlof (met hierop je wapenserienummer) kan je jouw vuurwapen op gaan halen! - Vuurwapen schouwen
Om te controleren of jij wel het juiste wapen op je verlof hebt staan, moet je nog éénmaal een afspraak maken om je wapen aan de politie te tonen.
Wat moet ik nog meer weten voor mijn aanvraag of verlof?
Er zijn een paar extra vereisten voordat je een verlof kunt krijgen. Zo moet je in de 365 dagen voor je verlofaanvraag minimaal 18 schietbeurten gemaakt hebben. Tevens dien je drie interne competities geschoten te hebben, welke aantoonbaar zijn met een “interne competitie” stempel in je verlof.
Als verlofhouder lig je onder een vergrootglas bij de vereniging, de koepelorganisatie en bij justitie. Gedraag je je op een manier die niet past bij een sportschutter? Dan kunnen je wapens ingenomen worden en je de toegang tot de schietsport ontzegd worden. Denk hierbij aan het plegen van geweldsdelicten of frequente overtredingen van een andere aard, bijvoorbeeld verkeersovertredingen. Daarbij kan de politie onaangekondigd een kluiscontrole uitvoeren en dient het vuurwapen te allen tijde correct opgeslagen te liggen. Ook aan het vervoer van vuurwapens zijn strikte eisen verbonden, die terug te lezen zijn in de WWM en CWM.
Regelgeving voor kruitopslag
Herlader, of schiet u met zwartkruit op andere verenigingen? De overheid stelt stenge eisen aan de opslag van kruit. In 2020 heeft de Rijksoverheid hier een informatieblad over uitgegeven. Je kunt deze hier downloaden.