Wat is boogschieten?

Handboogschieten is een sport waarbij de schutter een boog gebruikt om pijlen weg te schieten om een doel te raken op afstand. Handbogen werden eeuwen geleden door mensen gebruikt als jacht- en oorlogswapen.  In de 16e eeuw verloor de boog als oorlogswapen zijn nut en werd het boogschieten een vrijetijdsbesteding. Er ontstonden verenigingen, schutterijen genoemd. In Nederland was koning Willem III een fanatieke handboogschutter. Hij organiseerde wedstrijden op de kroondomeinen van Paleis Het Loo en stond daarmee aan de wieg van de handboogsport in Nederland. De in 1931 in Polen opgerichte Internationale Handboog Federatie (FITA) zorgde ervoor dat er internationale reglementen kwamen en de boogschietsport kon uitgroeien tot een Olympische Sport. 

Met een diversiteit aan handbogen, zoals de compound-, recurve- en kruisboog, is er voor ieder wat wils. Voor wie traditioneel wil schieten, is de longbow, barebow of de ruiterboog passend. De sport is geschikt voor jong en oud en ook heel goed mogelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.

Boogschieten bij Schietvereniging Beemte-Broekland

De SvBB is een gezellige vereniging met een enthousiaste groep van handboogschutters, die de sport het hele jaar door kan beoefenen, vanwege de goede binnen- en buitenfaciliteiten. De vereniging beschikt over twee goed onderhouden binnenbanen van respectievelijk 18 en 30 meter en maakt gebruik van een prachtig buitenveld waar 3D- en doelschieten mogelijk is tot op 100 meter. De vrije trainingen worden gehouden op de dinsdagavonden van 19:00 tot 21:00 uur en op zondagmiddagen van 11:30 tot 16:00 uur. 

Bij de SvBB zijn alle typen bogen toegestaan. Handboogschutters schieten op de binnenbaan op stramit doelpakken en op het buitenveld op doelpakken van foam. We maken daarbij gebruik van standaard FITA blazoenen.  

Om de veiligheid te waarborgen, zijn er baanregels en houden we toezicht op het te gebruiken materiaal. De banen en materialen worden goed onderhouden door de vereniging en de leden. 

De SvBB kent vanwege de diversiteit aan handboog-disciplines geen interne competitie. Een aantal handboogschutters doet mee aan de bondscompetitie. Deze leden doen regelmatig mee aan wedstrijden met een open inschrijving.

Interesse om boogschieten te schieten?

Startende boogschutters worden begeleid door de ervaren schutters van de vereniging bij het lossen van de eerste pijlen en het uitproberen van diverse bogen van de vereniging. Bij de aanschaf van eigen materiaal adviseren wij je graag.  Een belangrijk onderdeel om de veiligheid te garanderen, is de uitleg en begeleiding bij de baanregels. Minderjarigen mogen vanuit het aspect van veiligheid niet zonder een ouder/verzorger op de baan staan. 

De SvBB kent geen toelatingscriteria voor aanmelding als handboogschutter. Aanmelden of informeren kan via een e-mail naar: [email protected]. De contactpersoon zal vervolgens contact met je opnemen voor verdere informatie of een kennismakingsgesprek. 

Contributieoverzicht JEUGD (tot 16 jaar)

Je betaalt eenmalig €25,- inschrijfgeld.

Jeugd tot 18 jaar zijn vrijgesteld van de klusbijdrage.

Ingang lidmaatschapVerschuldigde contributie
Januari, Februari, Maart€115,-
April, Mei, Juni€86,25
Juli, Augustus, September€57,50
Oktober, November, December€28,75

Contributieoverzicht JEUGD (16 tot 18 jaar)

Je betaalt eenmalig €25,- inschrijfgeld.

Jeugd tot 18 jaar zijn vrijgesteld van de klusbijdrage.

Ingang lidmaatschapVerschuldigde contributie
Januari, Februari, Maart€140,-
April, Mei, Juni€105,-
Juli, Augustus, September€70,-
Oktober, November, December€35,-

Contributieoverzicht VOLWASSENEN (vanaf 18 jaar)

Je betaalt eenmalig €25,- inschrijfgeld.

Jaarlijks wordt €50,- klusbijdrage gerekend, dat door inzet voor de vereniging bij de volgende factuur in mindering wordt gebracht.

Ingang lidmaatschap Verschuldigde contributie
Januari, Februari, Maart €160,-
April, Mei, Juni €120,-
Juli, Augustus, September €80,-
Oktober, November, December €40,-

Goed om te weten

Voor meer informatie over bondscompetities, zie: https:/mijn.handboogsport.nl/bondscompetities/info/