Handboogschieten in Apeldoorn

De boogsport afdeling wordt gesponsord door:

Stacks Image 462

Stacks Image 466

Algemeen

Schietvereniging Beemte, een jonge dynamische vereniging, gelegen onder de rook van Apeldoorn-Noord, is een gezellige vereniging met een mooie accommodatie voor de handboogschutter. Wij beschikken niet alleen over 2 uiterst nette, goed verlichte, en comfortabele handboogbanen van respectievelijk 18 en 30 meter, maar hebben aansluitend ook een prachtig veld waar zowel 3D schieten als doelschieten mogelijk is tot op 90 meter!

De schietvereniging verzorgd zowel handboog jeugdtrainingen en beginners trainingen olv bij de Nederlandse Handboog bond gecertificeerde trainers. Wij schieten hier van jong tot oud, zowel valide als mensen met een beperking zijn hier van harte welkom!

Wij schieten zowel met compound bogen, recurve bogen, en evt kruisbogen dus voor een ieder wat wils. En elke vorm van handboogschieten is hier dus welkom. De benodigdheden materialen worden bij onze sponsor 3D Archery in Loenen aangekocht, en hebben daarmede nauwe betrekkingen.

Al met al een aanwinst voor de Handboogschutter in Apeldoorn.

De kunst van het handboogschieten

Handboogschieten werd oorspronkelijk gebruikt om te jagen. Tegenwoordig is het, afgezien van de Verenigde Staten, vrijwel overal illegaal om te jagen met een boog. Het boogschieten wordt dan ook op eigen terrein en binnen de verenigingen beoefend. Het wedstrijdelement vinden we in deze sport terug bij de onderlinge wedstrijden binnen een vereniging, maar ook in nationale competities en deelname aan de Europese- en wereldkampioenschappen. Zowel voor de aspirant-schutters, als voor de routiniers in deze mooie sport geldt, alles hangt samen met de kwaliteit van de boog en bijkomende spullen.

Een advies op maat over uw boog en toebehoren is hierbij van groot belang voor uw plezier in deze mooie sport. Bij 3D Archery Atelier in Loenen bent u daarvoor aan het goede adres. Vakkundige mensen die verstand hebben van de materialen, het vak verstaan en de klanten begrijpen, doordat zij als geen ander de sport beoefenen.

Verschillende soorten bogen

Voor handboogschieten kunt u gebruik maken van verschillende soorten bogen:
  • longbow
  • barebow
  • recurveboog
  • compoundboog
Zowel bij de vervaardiging, als bij het gebruik van de boog maken we gebruik van een diversiteit aan technieken. De longbow is misschien wel de meest traditionele boog van de vier. Vervaardigd uit één stuk hout en er wordt op traditionele wijze mee geschoten. Dit wil zeggen zonder richtmiddelen. De barebow, de naam spreekt voor zich, wordt ook gebruikt zonder richtmiddelen. De schutter kijkt langs de pijl en richt zo op het doel. De recurveboog, wordt zowel gebruikt voor recreatieve doeleinden, als door de professionals voor de Olympische Spelen. De recurveboog kan worden uitgerust met richtmiddelen, zoals een vizier en diverse stabilisatoren om nauwkeuriger te kunnen schieten. De laatste van de vier is de compoundboog of ook wel door velen een katrollenboog genoemd. Een hightech boog die door zijn katrollen met meer gemak en langer uitgetrokken kan worden voor extra kracht tijdens het handboogschieten. Een boog die het makkelijker maakt om ook met bijvoorbeeld een lichamelijke beperking de sport toch goed te kunnen beoefenen.

Uitrusting en accessoires

Stacks Image 768
Bij handboogschieten is de volledige uitrusting een belangrijk aspect. Bescherming aan de handen, armen en borst zijn een aanrader. Dit voorkomt blessures en pijnlijke klappen van de string (pees). Ook een vizier is een goed hulpmiddel om nog nauwkeuriger te richten. En zonder pijl wordt niks geraakt. Pijlen zijn er in vele soorten, afhankelijk van de boog waarmee u schiet in combinatie met uw eigen voorkeur.

En heeft u alle vorige disciplines al eens mogen ervaren en toch nog op zoek zijn naar een andere uitdaging? Denk dan eens aan een kruisboog. Binnen onze vereniging wordt ook deze discipline door meerderen beoefend, dus kom gerust eens langs.