Vuurwapen schieten

Wij, van Schietvereniging Beemte Broekland, hebben ons als doel gesteld de schietsport te promoten in de de breedste zin. Binnen ons verenigingsgebouw vindt je twee schietbanen van respectievelijk 25 en 30 meter, waar ieder lid op een verantwoorde manier bezig kan zijn met deze mooie sport. Natuurlijk beschikken we ook over een mooie ruime kantine waar verhalen worden gedeeld en ervaringen kunnen worden uitgewisseld.

Wil jij ook lid worden van deze vereniging, dan moet je in ieder geval 18 jaar zijn, en een verklaring het gedrag (VOG) kunnen overleggen. De vereniging beschikt over eigen wapens waar ieder lid gebruik van kan maken, dit ook aangezien er regels gelden voor het bezitten van een eigen wapen.

De munitie en schietkaarten worden verstrekt tegen een redelijke vergoeding. Voordat je zelf de baan op kan, moet je eerst een verplichte veiligheid- en instructiecursus doorlopen om het voor iedereen veilig te houden. Deze cursus krijg je van een gediplomeerd trainer en hierna kan je (zelfstandig) met een vuurwapen schieten. Je begint dan met een klein-kaliberwapen. Voor leden die van een andere vereniging overkomen is er vrijstelling van de cursus.

Onze vereniging is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA). Onze secretaris zal jouw als nieuw lid aanmelden bij de KNSA waarbij jou VOG wordt bijgevoegd. De KNSA zal vervolgens een schutters licentie afgeven die je als schutter op iedere schietbaan moet kunnen tonen. Dat wij aangesloten zijn bij de KNSA is ook een vereiste als jij als lid een wapenverlof aan wil vragen, tot het voorhanden hebben van een vuurwapen (WM4). Deze aanvraag geschiet met een WM3 formulier, en kun je pas doen nadat je minimaal een jaar lid bent van onze vereniging. Je doet dit bij de afdeling KorpschefTaken (voorheen Bureau Bijzondere Wetten genoemd), van de politieregio waarin je woonachtig bent. Zoals je zult begrijpen is het voorhanden hebben van vuurwapens en/of munitie zonder het benodigde verlof verboden en dus strafbaar!!!

Verlof aanvraag

Sinds 2012 is de aanvraag van een verlof gefaseerd:
  • Na 1 jaar lidmaatschap kan men een verlof aanvragen, voor één wapen. Dit mag een pistool, revolver of geweer zijn in het kaliber .22LR. Dit mag géén semi-automatisch geweer zijn! (Voor kleiduiven schutters is dit uiteraard een hagelgeweer).
  • Na het eerste verlofjaar mag men wapens in andere kalibers aanvragen, tot maximaal 9 mm voor pistool/revolver. Een eventueel geweer mag in dit jaar nog geen semiautomatische uitvoering zijn.
  • Na het tweede verlofjaar mag men alle wapens bezitten die voor de schietsport zijn toegelaten. Ook semiautomatische geweren zijn nu toegestaan.
Er bestaan echter nog wapens die onder voorwaarden zijn toegestaan, zoals geweren die specifiek voor dynamische disciplines gebruikt worden. Dit zijn met name geweren in pistoolkalibers. Hiervoor moet men een lidmaatschap van APS of NPSA moet kunnen overleggen, welke genoteerd staat op de KNSA schutterslicentie. In totaal mag een sportschutter na deze fases uiteindelijk maximaal 5 wapens bezitten.