Luchtbuks schieten

Luchtbuksen worden om allerlei redenen aangeschaft. Jong volwassenen kunnen zich aangetrokken voelen door de magie van een luchtbuks. Als de ouders er niet teveel bezwaar tegen hebben en de omstandigheden rond het huis het toelaten dan wordt meestal zonder goede informatie een luchtbuks gekocht.

Ook oudere volwassenen kunnen op een gegeven moment besluiten om een luchtbuks aan te schaffen. Schieten op doelen is leuk, zeker als je merkt dat het steeds beter gaat. Nog leuker wordt het als je met vrienden of familie plezier beleeft aan het laten zien van wat je kunt.

Het goed kunnen omgaan met een luchtbuks vereist kennis die niet gemakkelijk te vinden is. Schietverenigingen beschikken over veel kennis en zo ook bij ons. Daarom nodigen wij jullie uit om eens bij onze vereniging te komen kijken én te schieten.

Luchtbuksen in Nederland

Al met al zijn er (vooral in de buitengebieden) grote aantallen luchtbuksen in omloop. In eerste instantie wordt plezier beleeft aan het onder de knie krijgen van de vaardigheid om er mee te schieten. Als dan, in de loop van de tijd, blijkt dat raak schieten moeilijker is dan gedacht ontbreekt het al snel aan interesse en verdwijnt de buks naar menig zolder of oude kast. Dit, omdat je niet weet hoe je jouw prestaties kan verbeteren en niemand in je omgeving je advies kan geven.

Voor sommige schutters is het uitzoekwerk de kern van hun hobby. Zij stellen en rekenen net zo lang tot zij de perfecte luchtbuks hebben gecreëerd en zijn veel minder geïnteresseerd in het daadwerkelijk schieten op doelen. Schieten doen ze alleen om aan te tonen dat de buks op iedere afstand 100% nauwkeurig is. Zij schieten eigenlijk alleen vanaf een vastpunt met een schietsteun of met behulp van zandzakken. Zij kicken erop dat zij hun luchtbuks inderdaad zo hebben ingeregeld dat er binnen een killzone van een paar millimeter over een groot bereik kan worden geschoten.

De traditionele wedstrijdschutter (voor bijvoorbeeld 10 m) heeft een heel andere focus. Hij houdt zich niet bezig met kogelbanen, maar is voortdurend bezig met het beheersen van zijn lichaam om een perfecte schutter te zijn. Biatlonsporters doen daar nog een schepje bovenop. Zij gaan heel hard langlaufen en stoppen af en toe om staand of liggend op doelen te gaan schieten. Hier is ook sprake van een perfect geweer (vuurwapen), maar deze is helemaal ingericht op het nauwkeurig schieten op een bepaalde afstand.

Schutters die zich bezig houden met Field Target wedstrijden schieten met de perfecte buks en werken altijd aan de vaardigheid om zowel staand, liggend of zittend en knielend te schieten en doelen te raken op diverse afstanden.. Deze schietsport gaat uit van het perspectief van een jager. De gebruikte Field Targets (doelen) zijn vaak afbeeldingen van ratten, eekhoorns, duiven en konijnen.

De achtertuinschutters doen het allemaal wat kalmer aan, met hun eigen voorkeur.De ene bezig met het creëren van de perfecte luchtbuks, terwijl de ander de kunst van het raak schieten op een specifieke afstand onder de knie krijgt. De combinatie van deze twee vergt beduidend meer inspanning en kan worden beoefend door in de tuin meerdere doelen op verschillende afstanden te plaatsen. Zo kom je dicht bij de wedstrijdsport van het Field target schieten.

Wat jouw voorkeur ook is, met al deze variaties kun je bij onze schietvereniging terecht.